Logo-Zorghuis-Oostende-100px

Vrijwilligers

Zorghuis Oostende

De vrijwilligers zijn de hoeksteen van ons sociaal project. Ze vormen de basis van de organisatie. Als vrijwilliger sta je in voor de ondersteuning, opvang en/of begeleiding van onze gasten.

Er gewoon “zijn”, een luisterend oor bieden, ondersteunen, zorg dragen voor het comfort van onze gast, rust creëren, zorgen voor een lekkere maaltijd,…

Als vrijwilliger kan je in het Zorghuis op verschillende manieren je steentje bijdragen.

We spreken dan van:

  • Zorgvrijwilligers (inclusief Vlindervrijwilligers en Nachtvrijwilligers)
  • Externe vrijwilligers.

Getuigenis van Sybille

Zorgvrijwilligers

De zorgvrijwilligers zijn 24/24u aanwezig in het Zorghuis, dit telkens in shiften van 4u overdag en 12u ‘s nachts. De vrijwilligers wisselen elkaar af van shift tot shift. Vaak kiezen deze vrijwilligers hun vaste dag in samenspraak met de coördinator. Het takenpakket is koken, koffiemoment begeleiden, licht huishoudelijk werk.

Vlindervrijwilligers

De vlindervrijwilligers zijn oproepbaar in geval van nood of overmacht (bv bij ziekte van een vaste zorgvrijwilliger of wanneer een shift moeilijk ingevuld blijkt,..) Het takenpakket blijft hetzelfde als bij de vaste shift. Mensen die graag wat willen doen voor het Zorghuis maar niet zoveel tijd hebben of voor wie een vast schema moeilijk ligt, dan is een vlinderfunctie misschien wel iets voor jou.

Nachtvrijwilligers

De nachtvrijwilligers worden specifiek ingezet voor de nachtshift. Deze loopt van 20:30 tot 8:30. Als nachtvrijwilliger speel je een zeer belangrijke rol in onze werking. Voor vele gasten geef dit een enorm gevoel van veiligheid. Je biedt vooral gezelschap en hulp bij dagdagelijkse ondersteuning.

Bij problemen tijdens de nacht doorloop je het stappenplan die opgemaakt is. Ook de coördinator blijft bereikbaar in nood. Er is een eigen slaapkamer beschikbaar.

Maar het is vooral belangrijk dat je het gezellig maakt voor de gasten en voor jezelf.

Externe vrijwilligers

Bij ons Zorghuis is er ook een mooie tuin en deze moet onderhouden worden. Daardoor kunnen mensen met groene vingers ook bij ons aan de slag. De uren/dagen zijn afhankelijk van jou agenda en te bespreken met de coördinator.

Vaak doen we ook een beroep op helpende handen wanneer we een activiteit organiseren, feest geven,… Dan komen deze externe vrijwilligers zeker van pas.

Lijkt één van deze zaken wel iets voor jou maar heb je nog wat vragen? Geen probleem, contacteer ons voor een kennismakingsgesprek.